Jack Goody - Yemek, Mutfak, Sınıf
Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması
Yemeğin hazırlanması, sunulması ve yenilmesi tüm toplumlarda
ortak bazı özelliklere sahiptir, bu yüzden de Sir James Frazer’dan beri bu konu
birçok antropoloğun çalışmalarının merkezinde, çeşitli teorik ve ampirik bakış
açıları ile işlenerek yer almıştır. Elinizde tuttuğunuz bu çalışma Jack
Goody’nin Batı Afrika’daki gözlemlerinden yola çıkarak, yukarıda bahsi geçen
çabaların bir parçası olarak hazırlanmıştır. Goody, mutfağın karşılaştırmalı
tarihsel boyutunu gözden kaçıran bu çalışmaları eleştirerek işe başlıyor, bunun
yanında sınıflı toplumlarda ortaya çıkan kültürel farkların da üzerini
antropolojik bir bakış açısı ile çiziyor.
Goody’nin bu kitaptaki temel sorusu: Neden dünyanın her yerinde görülen haute-cuisine Afrika’da ortaya çıkmamıştır? Eski Mısır’dan, Roma İmparatorluğu’na, Ortaçağ Çin Uygarlığı’ndan Modern Avrupa’nın ilk dönemine kadar geniş bir alan/zamanda incelenenen Avrasya toplumlarının mutfak pratiklerini de bu çalışma için kullanıyor.
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.