Emine Gürsoy Naskali - Ekmek Kitabı
Ekmek Kitabı, kültürümüzde ekmek yapımı, Türkiye’nin çeşitli
yörelerinde yapılan ekmek çeşitleri, ekmeğin yapıldığı mekan, bu mekanın mimari
ögeleri, fırınlar ile ilgili birikimin bir tespitidir. Bize has ekmek sadece
Türkiye hudutları içinde değil, Almanya’ya göçen vatandaşlarımızla birlikte
Almanya’ya da uzanmıştır.
Osmanlı döneminde ekmeğin nasıl yapıldığı, şehirlerde halkın ekmek ihtiyacının
nasıl karşılandığı, sefere çıkan askere ekmeğin nasıl temin edildiği, her
alanda olduğu gibi ekmeğe hile karıştıran esnafa ne tür yaptırımların
uygulandığı konuları tarihe meraklıların ilgisini çekecektir. Hitit devri
Anadolusu’nda ekmek yapımı incelendiğinde ise kültürün sürekliliği görülecektir.
Ocak, ekmek, buğday, un, yufka, hamur, börek, çörek gibi kelimelerin de bir tarihçesi vardır. Bu kelimelerin kökenleri, dilde ne zamandan beri ve hangi metinlerde kullanıldığı konusu dil tarihine merak duyanların ilgi alanına hitap edecektir.
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.